Oт: д-р Алисия Макуотърс.
За много хора добавянето на хранителни oцветитeли придава илюзията за естествен цвят като на плодове и зеленчуци и създава измaмнa привлекателност. Освен това, много производители използват химически багрила, за да насърчават продажбата на своите продукти, тъй като смятат, че много потребители не биха закупили безцветни продукти, защото те приравняват „безцветни с безвкусни“. В края на краищата, не е ли цветът, който хваща окото?

OПАСНИ СИНТEТИЧНИ ХРАНИТЕЛНИ ОЦВEТИТЕЛИ
Въпреки че сегашната тенденция е да се храним с естествени и натурални храни и да се избягва използването на синтетични хранителни оцветители, световната индустрия използва над 16 000 тона хранителни оцветители в преработени храни всяка година. Много хора се образоват и са осъзнали опасностите, които тези химикали могат да причинят. В резултат на това много съвестни собственици на птици търсят, намират и предлагат повече натурални продукти и храни, за да нахранят своите животински другари и себе си. Това е подобрение, което е МНОГО вълнуващо и оптимистично за бъдещето на птицевъдството.

Синтeтичнитe хранителни оцветители се произвеждат от молекули, получени от пeтрoл или каменовъглен катран. Звучи абсолютно вкусно, нали??? Повечето синтетични оцветители не избледняват по време на обработка и съхранение, което им дава допълнително предимство пред естествените оцветители.

ПРИЧИНЯВАНЕ НА РАК❗️
Няма съмнение, че високи дози от повечето синтетични хранителни багрила, одобрени от FDA, са способни да причинят рак. Този факт е доказан в много лабораторни тестове с мишки, плъхове, зайци и понякога маймуни. Тогава въпросът не е дали химическите багрила са способни да причинят рак, наред с други разстройства (т.е. алергични реакции, непоносимост и поведенчески разстройства), а в какви дози? Всеки хранителен цвят има свои индивидуални токсикологични свойства. Моля, вижте таблицата в края на статията, която изброява седемте законни оцветители и техните потенциални неблагоприятни ефекти.

Като цяло безопасността на химическите багрила е неизвестна и тяхната абсолютна безопасност никога не може да бъде доказана. Въпреки това, FDA твърди, че тъй като се използват толкова малко от оцветителите, причиняващи рак, погълнатото количество би било незначително. Въпреки че клаузата на Delaney от FD&C Act забранява всички канцерогенни агенти в храните, багрилата продължават да се използват (заедно с много други потенциално вредни синтетични вещества). FDA приема използването на тези хранителни добавки на базата, че те представляват „незначителен риск“ за потребителя. Този подход обаче изисква да е възможно точно да се преведат данните за животни с високи дози към риск от ниски дози за птици.

ХРАНИТЕ ЗА НАШИТЕ ПТИЦИ
Здравните фактори и икономическата печалба се вземат предвид преди пускането на пазара на нова химическа добавка. Трябва да внимаваме с храните, които избираме за нашите птици. Тези, които съдържат химически оцветители, както и други хранителни добавки, като рафинирана захар, изкуствени овкусители, синтетични консерванти, пестициди и комбинацията от всичко изброено по-горе в един продукт, могат да имат още по-голям негативен ефект върху птиците. Много здравни организации обезкуражават използването на изкуствени оцветители и насърчават избягването им. Така че защо НИЕ трябва да поемаме риска?

Изглежда заслужава да се има предвид, че съдържанието на хранителни вещества в търговската храна за птици е по същество синтетично. По време на обработката на храната продуктите претърпяват промени в киселинността, температурата, излагането на светлина и физическата манипулация, които водят до загуба на микроелементи, които са били там в началото. С други думи, процедурата по обработка денатурира всеки естествен витамин и минерал, които може да са съществували в оригиналната храна. Въпреки че в някои случаи тези хранителни вещества не са били там в началото, поради лошите почвени условия, в които се отглеждат храните. И в двата случая храната трябва да бъде обогатена, за да се гарантира, че е “пълноценна”, за да се компенсира загубите или липсата на много основни хранителни вещества
Трябва също да се отбележи, че в областта на храненето храните, които съдържат химически оцветители, обикновено се считат за ниска хранителна стойност. Химическите багрила не са необходими по друга причина, освен за да зарадват ОКОТО НА КУПУВАЧА.

Всички наши птици са биохимично уникални и техните нива на толерантност ще варират, когато става въпрос за консумация на храни, които съдържат изкуствени оцветители. Ефектите, които тези багрила ще причинят, ще зависят от способността на птицата да елиминира ефективно тези вещества от телата си, без значение колко малко количество се консумира. Процесът на елиминиране е бавен и нивата на съхранение, с по-късно натрупване, могат лесно да причинят вътрешни увреждания, когато се издържа редовното хранене на такава диета. Трябва да разберем, че тук се занимаваме с ДЪЛГОСРОЧНИТЕ здравни рискове. Вашите папагали могат или не могат да покажат лоши ефекти от краткосрочната употреба на тези продукти.

Далеч най-добрият начин да сведете до минимум използването на храни с оцветители е да използвате пресни, непреработени, за предпочитане органични храни, когато е възможно. Освен това органичните непреработени храни често имат по-добър вкус и хранително качество. Приготвянето на пресни храни може да изглежда по-отнемащо време, отколкото просто отваряне на капака или торбичката на търговска храна за птици и просто изсипване на съдържанието й в купа; обаче, здравето, щастието и дълголетието на вашите сиви трябва да си струват всички усилия.

ХРАНИТЕЛНИ ОЦВEТИТЕЛИ
ЗДРAВНИ ЕФEКТИ❗️❗️❗️

Червен #3
Тумори на щитовидната жлеза, хромозомни увреждания, хиперактивност
Червен #40
Лимфни тумори, хиперактивност
Син #1
Хромозомно увреждане
Син #2
Мозъчни тумори
Зелено #3
Тумори на пикочния мехур
Жълто #5
Тумори на щитовидната жлеза и лимфата, алергия, хиперактивност
Жълто #6
Тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, алергии
Вижте нашите предложения здравословна храна за папагали