Омагьосващата способност на речта и мимиката и нотка на красота, тази пепелявоцветна птица е спечелила сърцата на много любители на папагалите. Ето метод за обучение на африкански сив папагал и бъдете горд господар на тази уникална птица.
Единственото животно, което притежава така добре силата на речта, различна от нас, хората, е папагалът. Хипнотизиращите качества и завладяващите цветове на тази птица са събудили много любители на животните да ги притежават. Техните особени качества ги карат да станат жертви на много ловци и търговци, които в крайна сметка изтъргуват тези прекрасни птици на пазара за домашни любимци на огромни цени. Съвсем различна е картината при отгледаните в изкуствена среда папагали. Ръчно отгледаните папагали в развъден център са най предпочитаните индивиди, който позволяват на своя стопанин още от първият ден да бъде в контакт с тях и съответно бързо да се подадът на обучение.
Сред многото видове папагали, африканският сив папагал е една от търсените птици заради високата си интелигентност при разбирането на човешката реч и способността да имитира различни звуци и говор. Те се оказаха много добър спътник на великите владетели, а също и на моряците поради способността си да говорят. Те са темпераментни и затова изискват достатъчно (повече) внимание.
Представям някои от техниките, използвани за обучение на този вид.
Метод на обучение
Тези папагали са разделени на два подвида, африкански сив папагал Конго и африкански сив папагал Timneh . Те се различават по цвят, размер, характеристики и много малко по темперамент. Африканският сив Конго изисква много взаимодействие, докато Timnehs са в състояние бързо да се адаптират към заобикалящата ги среда и да станат приятелски настроени дори с непознати. Имайки способността да говорят и да разбират човешкия език, тези птици са склонни да се отегчават, ако бъдат оставени сами. Ето защо, когато носите птицата у дома, не забравяйте да прекарате много време с нея и да отделите необходимото внимание. Ако птицата е лишена от внимание, това вероятно ще предизвика проблеми със скубането на пера. Осигурете на птиците играчки, които ще прекратят проблема със скуката и скубането на перата.
ОБВЪРЗВАНЕ
Преди да донесете африкански сив у дома, инсталирайте клетка или организирайте място, в което да живее птицата. Правилната голяма клетка, може да попречи на птицата да полети, тъй като сивите папагали са с нервен темперамент, което ги кара да изоставят новата среда. Тези птици изискват внимание, което играе важна роля в развитието на силна връзка. Добрата връзка между собственика и птицата ще направи обучението лесно. Те имат склонност да се привързват към един член на семейството, което налага да ги запознаете и с дугите членове на семейството. Прекарвайте поне час, два с птицата си . Това ще направи птицата удобна, като улесни африканското сиво да се запознае с членовете на семейството и околната среда.
Преподаване на говорене
Умението за адаптиране към човешкия език прави тази тренировъчна сесия много важна. Техните постижения в имитирането са заблудили много хищници. Сивият африкански папагал може да имитира звуците, които искат и когато пожелаят. Това умение действа като едно от оръжията за отклоняване на вниманието на хищниците и спасяването им от падане в жертва. Папагалите обаче не говорят, докато не навършат 4 месеца та по някога чак, година-две. Изисква много време и търпение, за да ги научите да говорят. Първата стъпка към обучението на птицата е да се развие силна връзка, за да се постигне определено доверие на птицата. За да накарате птицата да говори, изберете серия от прости думи, на които искате да научите птицата, но имайте търпение, тъй като ще отнеме време, за да анализира и регистрира думата.
Яснотата в речта и тихата среда могат да помогнат на птицата да научи езика по-бързо. Затова изберете отделна и тиха стая, за да тренирате птицата. Продължавайте да повтаряте думите, като поддържате зрителен контакт, за да осигурите пълно внимание към домашния любимец. Похвалата е най-добрият начин да мотивирате и насърчите птицата да следва командите. Хвалете птицата, когато се опитва да говори или да имитира звуци. Поддържането на зрителен контакт и възхвалата на птицата ще увеличи връзката между птицата и треньора. След като птицата научи дума, преминете към следващата и следвайте същата процедура. Тъй като речникът на птицата започне да се обогатява, ще бъде по-лесно да го научите на фрази и скоро ще имате говореща птица в къщата си.
Маниери в банята
Вливането на определени тоалетни маниери в сивите африкански папагали е задължително, за да избегнете безразборно акане и прах в дома. Птицата трябва да се научи да гърне на правилното място, което може да е в нейната клетка или на кацалка. В момента, в който птицата се настани на нежелано място, внимателно я вземете и я поставете на кацалката или в клетката й, където е позволено да гърне. Продължавайте да го повтаряте, докато птицата разбере желанието на господаря си.
Същото се отнася и за приучаването на папагала да се къпе с вас в банята или да пулвелизирате птицата със натурални спрейове с алое вера и други натурални, билкови продукти, които ще бъдат балсам за сухата, пропукана от пера кожа, така и за добре оформените пера.
Трикове за преподаване
Вземете любимото лакомство на вашата птица, тъй като може да ви бъде полезно, докато преподавате трикове на птицата. Отнасянето на птицата, след като се подчини на командата, я насърчава да слуша господаря и да изпълнява командите добре. Птицата трябва да свикне с докосването на господаря или дресьора. Следователно, то трябва да приеме редовното галене и боравене. Предложете лакомства и го потупвайте, докато стане удобно и спокойно. Продължавайте да предлагате лакомства, за да запазите птицата спокойна и да я накарате да остане дълги часове. Непрекъснатото боравене може да раздразни птицата и да доведе до лошо поведение. Затова третирайте птицата, стига да се държи добре.
Стъпи отгоре: След като свикнете с боравене, преминете към преподаване на трика Стъпи отгоре.
Стъпи отгоре ; е начин да научите птицата да се настанява на вашата ръка или кацалка. За да започнете, отворете клетката и поставете ръката си отпред пред едното краче като се опитвате леко да прихванете единият от пръстите за да стимулирате птицата да стъпи върху ръката ви.. и продължавайте да повтаряте командата „Стъпи отгоре“, докато птицата направи опит да го направи. Не забравяйте да похвалите усилията му. Продължете да повтаряте командата, докато птицата овладее умението да се издига на ръката или на кацалката.
Махай за поздрав ( ЗДРАВЕЙ): Друг прост трик, с който да научите птицата, е да махате. Погъделичкайте леко краката на птицата с пръст или тъп предмет и в момента, когато тя вдигне крака си, дайте команда Махай ( ЗДРАВЕЙ):. Постепенно птицата ще научи командата и ще започне да й се подчинява. Винаги казвайте думи или се отнасяйте към птицата, когато слуша командите.
Обърни се : Това е сред простите трикове. За да обучите папагала за този трик, пазете много от любимите му лакомства. Преди да започнете, направете загряваща сесия за африканското сиво папагалче. Помолете птицата да се засили няколко пъти и й дайте време да се настани на кацала си. След като изпълни всичките ви изисквания, дръжте лакомството му пред лицето му, като поддържате определено разстояние. Докато птицата се зарежда, за да вземе лакомството, преместете го на гърба си и гледайте как птицата автоматично се обръща към наградата си. Някои сиви папагали може просто да обърнат главите си, докато някои могат напълно да обърнат тялото си. Докато папагалът изпълнява действието, дайте команда Обърни се и скоро птицата ще разбере искането на своя господар.
Той е страхотен спътник за хората поради особените си умения. Комбинация от красота и мозък, тази птица може много добре да се адаптира към човешките начини на общуване. За съжаление поради липса на внимание и грижи птицата се сблъсква с проблемите с скубането на пера, крещенето и хапането. Сред тези проблеми скубането на пера е сериозен проблем. Има много причини като лоша диета, злоупотреба, пренебрегване, скука и медицински проблем. За повече информациа посетете графа БЛОГ:
( Самооскубване на папагал– Проблем – Отстраняване )
Тези тежки проблеми могат да бъдат избегнати, като проявявате повече любов и нежност към това пернато същество. Така че, тренирайте своя папагал и се насладете на спътничество през целия живот на тази уникална птица.
Вижте още за папагал жако