В продължение на повече от 30 години птицевъди, развъдчици и ветеринарни лекари за птици признават ползите от използването на специализирано осветление за птици, които са местни в райони на света, които получават огромни количества от най-неразредената слънчева светлина, достигаща до земята.

Поради ползите, които видях при моите собствени птици (размножаващи се двойки преди години, както и при моите птици компаньони) и при стотици птици на наши клиенти с използването на светлина с пълен спектър, смятам, че статия, обясняваща нейното използване въз основа на тези дълги срокове за наблюдение е просрочен.

Бих искал също да благодаря на д-р Тами Дженкинс от болницата за животни и птици Сейнт Франсис за нейния принос и желанието да предложи своите наблюдения и вникване във физиологичните ефекти на осветлението върху домашните птици.

Как въздейства светлината с пълен спектър върху птиците компаньони?

Волиери за разплод, колекции от екзотични птици и птицеферми бяха някои от първоначалните места, където беше използвано осветление с пълен спектър и се наблюдаваше, за да се демонстрира определен положителен ефект. Имаше забележимо увеличение на количеството произведено потомство и на степента на оцеляване на тези потомци и техните родители в съоръжения, които преминаха към осветление с пълен спектър от лампите с нажежаема жичка или стандартните флуоресцентни лампи, които са използвали.

Ветеринарите за екзотични животни ще видят птици и влечуги, които проявяват признаци на калциев дефицит, въпреки че диетата им изглежда съдържа достатъчно източници на калций. Един от най-очевидните признаци на този дефицит се наблюдава при рентгенови снимки, направени на тези животни, показващи микро фрактури в костите им, както и други признаци на хипокалцемия. Симптомите на хипокалцемия са гърчове, сърдечни нарушения, повишен холестерол в кръвта, яйца с мека черупка, костни нарушения, нервност и паническо поведение и тетания. Тетанията е състояние, при което възникват тежки неравномерни мускулни контракции и мускулна болка, дължащи се на анормален метаболизъм на калций. Преди години, когато ветеринарните лекари за първи път започнаха да забелязват признаците на хипокалциемия при домашни птици (предимно африкански сиви), мнозина смятаха, че проблемът е причинен само от лоша диета и липса на D3. Предполагаемото решение на ситуацията беше да се препоръча диета с по-високо съдържание на калций или калциеви добавки, както и да се даде изкуствена (чрез инжекция или орално) добавка D3. За съжаление, в много случаи тези лекари след това са видели евентуални признаци на хиперкалциемия при същите тези птици. Хиперкалцемия, необичайно голямо количество калций в кръвта, се причинява от висок прием на калций и витамин D и може да доведе до прекомерна калцификация на костите и някои тъкани, като бъбреците или сърцето. D3 е хормон, необходим на животните (и хората), за да може храносмилателният тракт да може да извлича калций от диетата им. Без достатъчно количество D3 дори големи количества калциеви добавки няма да са от полза за тези животни. От друга страна, ако в диетата има прекомерни количества D3, може да се приеме твърде много калций, причинявайки гореспоменатата хиперкалцемия. Правилното ниво на D3 може да бъде много трудно да се регулира изкуствено. Едно от най-големите предимства на осветлението с пълен спектър е естественият синтез на прекурсори на витамин D (калциферол и холекалциферол), което позволява на животното да регулира естественото усвояване на калций.

Друго важно предимство от използването на пълноспектърно осветление е ефектът, който има върху жлезистата система на животното. Щитовидната и епифизната жлеза, както и хипоталамусът контролират много от най-важните функции в системата на птиците. Щитовидната жлеза (д-р Дженкинс я нарича „Главната жлеза“) контролира как и кога функционират другите жлези – за да функционира правилно, тя трябва да бъде стимулирана от нормални фотопериоди на светлина от пълен спектър. Хипоталамусът участва в правилното развитие на перата при птиците. Ако има проблеми с хипоталамуса (хипотиреоидизъм), обикновено се появяват лошо състояние на перата, както и нарушения на кожата (епителна тъкан). Епифизната жлеза контролира цикличните процеси при птиците, като линеене и репродуктивен цикъл. Епифизната жлеза се поддържа „на път“ като животното е изложено на подходящо количество светлина от пълен спектър. За да бъдем конкретни: има специална тъкан, която обгражда части от очната кухина на птицата, наречена Хардерианова жлеза. Той е в състояние да усети продължителността на светлината, която птицата изпитва (периода на снимка). Тази информация се придвижва до епифизната жлеза. Епифизата и хипофизната жлеза регулират голяма част от ендокринната система и процеси при птиците. Ето как се “настройва” нормалният циркаден часовник (понякога наричан “вътрешен часовник”) цикъл. Той също така осигурява стимулите за размножаване и миграционно поведение. Той е в състояние да усети продължителността на светлината, която птицата изпитва . Тази информация се придвижва до епифизната жлеза. Епифизата и хипофизната жлеза регулират голяма част от ендокринната система и процеси при птиците. Ето как се “настройва” нормалният циркаден часовник (понякога наричан “вътрешен часовник”) цикъл. Той също така осигурява стимулите за размножаване и миграционно поведение. Той е в състояние да усети продължителността на светлината, която птицата изпитва . Тази информация се придвижва до епифизната жлеза. Епифизата и хипофизната жлеза регулират голяма част от ендокринната система и процеси при птиците. Ето как се “настройва” нормалният циркаден часовник (понякога наричан “вътрешен часовник”) цикъл. Той също така осигурява стимулите за размножаване и миграционно поведение.

Повечето животни, както и хората, имат трицветно зрение (наречено трицветно), докато нашите птици спътници имат четирицветно зрение (наречено тетрахроматично). При птиците ултравиолетовата светлина с по-ниска дължина на вълната (UVA) добавя друга визуална перспектива към стандартното червено, синьо и зелено на нашето трицветно зрение. В зони без подходящо UVA осветление ефектът върху птиците вероятно е подобен на човек, който е далтонист. Правилният спектър и фотопериодът на светлината също са критични фактори за нормалното поведение при пречистване, както и за здравето на кожата и перата на птиците. Ако системата на птицата не е стимулирана чрез подходящо осветление на околната среда, за да поддържа правилна ендокринна функция, тя може да изпадне в летаргия и да не продължи нормалното си поведение. Нормалното чистене премахва остатъците и пърхота, които могат да се натрупат по дръжките и бодлите на перата.

Мит #1:

– Осветлението с нажежаема жичка, предлагано на пазара като пълен спектър, може да произведе същото полезно осветление като това, произведено от специално проектирани флуоресцентни крушки. Това не е вярно: Лампите с нажежаема жичка осигуряват общо решение за осветление на работни зони и жилищни помещения. Те не са с пълен спектър и никога не могат да бъдат проектирани да бъдат такива, независимо от това, че производителите твърдят обратното. Лесен начин да определите това е да поискате от производителя на крушката с нажежаема жичка да ви изпрати гарантиран (за предпочитане произведен от тестово съоръжение, което не е свързано с компанията) спектрален анализ на светлинната мощност на техните крушки. Досега (в малкото случаи, когато компаниите са били готови да ми изпратят информация) не съм виждал нито една крушка с нажежаема жичка, чиито спектрален анализ е отдалечен близък до този на слънчевата светлина или най-добрата от флуоресцентните крушки с пълен спектър.

Мит №2:

Какво представлява светлината с пълен спектър?

Светлината с пълен спектър е името, което даваме на светлината, произведена от слънцето, след като то премине през земната атмосфера. В тропиците (къдетоповечето предшественици на птиците спътници) слънчевата светлина достига до земята в най-неразредената си форма. В плен ние използваме различни флуоресцентни лампи, за да се опитаме да възпроизведем слънчевата светлина възможно най-близо. Частите от слънчевата светлина, които най-много ни интересуват, са в ултравиолетовия спектър – по-специално UV A и UV B светлината.

Това е малък сегмент от UVB (понякога наричан “средна ултравиолетова” светлина), който причинява синтеза на витамин D в кожата. Повечето хора, които изучават това, са съгласни, че UVB светлината трябва да бъде някъде между 290 и 310 нанометра дължина на вълната, за да се случи това, и цветна температура от >5000 Келвина. По-малко известни са ползите от друга част от осветлението с пълен спектър – тези, причинени от UVA (наричана още “близка ултравиолетова”) светлина. Доколкото ми е известно, всички обичайно отглеждани птици компаньони са дневни (живеят през деня). Цикълът от светлина към тъмнина във всяка дадена част на планетата е известен като нейния циркаден цикъл (което грубо се превежда като „около един ден“), а сегментът от изгрев до залез слънце е известен като фотопериод. Птиците имат много много сложни реакции към фотопериода в тяхното поведение и метаболизъм. Птиците възприемат този фотопериод по два начина:

1) Основният начин, по който постигат това, е чрез окото си. Ретината на окото на птицата може да възприеме голямо разнообразие от информация за интензитета, цветния състав и посоката на светлината. Информацията се предава в две различни области – към частта от мозъка, отговаряща за зрението, и към хипофизата.

2) UVA е специфичният вид светлина, която Хардерианската жлеза усеща. Както бе споменато по-рано, това е един от основните начини, по които нормалният циркаден часовников цикъл се коригира и как се осигуряват задействания за репродуктивно и миграционно поведение. Всички качествени крушки с пълен спектър с CRI (индекс на цветопредаване) 90 или по-висок съдържат достатъчно UVA, за да постигнат това.

Индексът на цветопредаване (CRI) е скала, разработена, за да оцени доколко една изкуствена светлина се сравнява с естествената слънчева светлина по обяд. На обедната слънчева светлина се присвоява стойност 100. Нито един изкуствен източник на светлина не достига CRI от 100. Крушките, които използваме с нашите птици, имат CRI индекс от 91 до 96.

ЗАБЕЛЕЖКА: Слънчевата светлина, която преминава през прозорците на вашия дом, има над 90% от полезния ултравиолетов спектър се филтрира от това стъкло – освен ако стъклото не е произведено преди 1939 г. Проучванията показват, че алуминиевият екран, използван в много домове, може да филтрира 30% или повече UV светлина. Висококачественият акрил (като този, използван в нашите акрилни клетки) филтрира 5% или по-малко от UV светлината).

Какви светлини трябва да използвам за моите птици?

Вместо да правя препоръки какви конкретни марки светлини да използвам, вместо това бих предложил собственикът на птица компаньон да поиска от производителя на светлината да му изпрати конкретни данни (включително спектрален анализ) за UVB изхода на техните крушки, неговия CRI рейтинг и сравнителна графика, показваща колко дълго задържа спектъра си. Използването на информацията по-горе трябва да ви помогне да определите дали крушката е добър избор за вашата птица спътник или не. Всяка компания, която няма да предостави тези данни и да ги гарантира, трябва (по мое мнение) да се избягва. Бих предложил първо да използвате тръбно осветление (обикновено предлагано с дължина 25 и 125 см), тъй като те имат предимството на по-голяма вътрешна повърхност, в която да се постави рефлекторно покритие, което създава специфичния спектър на светлината, хвърляна от крушката .

Как препоръчваме да използвате осветление с пълен спектър:

Тези светлини трябва да бъдат поставени така, че крушката да се намира в рамките на 60 см от птицата. Когато птицата е на повече от два фута разстояние от светлината, ефектът от крушката значително намалява. ( ЗАБЕЛЕЖКА: Уверете се, че крушката и всички електрически кабели винаги са извън обсега на вашата птица!) Тези крушки трябва да се използват само с таймер за осветление. Включването или изключването на тези светлини дори в малко по-различно време на деня, може потенциално да причини необичайно репродуктивно поведение на вашата птица. Някои от тези потенциални проблеми са: териториална агресия, натрапчиво снасяне на яйца и прекомерно освобождаване на полови хормони и адреналин, които няколко птичи ветеринари (включително д-р Дженкинс), че причиняват здравословни проблеми на тези птици поради токсичност, причинена от прекомерното им освобождаване (вижте по-ранното описание на Хайдерианската жлеза и Циркадния часовник). И двете поведения е най-добре да се избягват при нашите птици спътници. Искаме да използваме това осветление за достатъчно дълго време за правилното усвояване на хранителните вещества, но не толкова дълго, че потенциално да причини проблеми. Предлагаме различно време за светене на тези светлини в зависимост от вида птица, с която се използва. Тези препоръчителни времена са се променили (намалели) от 1994 г., когато за първи път започнахме нашето наблюдателно проучване на използването на светлина с пълен спектър от птици-компаньони.

Също така е много важно да настроите таймера така, че светлината да свети по време на обикновено най-яркото време на деня, за да не добавяте към общия фотопериод, който вашата птица получава. (Пример: Ако светлината трябва да е включена 6 часа на ден, добър период от време би бил от 9 сутринта до 15:00 – като по този начин не се удължава фотопериодът на птицата, както би се случило в части на страната, където продължителността на периода на външна светлина се скъсява драматично през зимата месеца, като Минесота, където живеем, ако светлината остане включена след 17:00).

Следните времеви периоди са актуални към разговор с д-р Тами Дженкинс през септември 2003 г.:

Повечето по-малки птици (корели, папагали, влюбени птици, канарчета, чинки и т.н.): Един до два часа на ден максимум.

Повечето африкански папагали(Сиви, Poicephalus и най-вероятно Vasa Parrots) , Eclectus и Cockatoos : четири до шест часа на ден максимум.

Всички други птици (включително всички южноамерикански папагали): максимум два до четири часа на ден.

***При птици, показващи прекомерно снасяне на яйца или други свързани с репродуктивността проблеми, ние временно спираме светлината. (Консултирайте се с вашия специалист по Папагалите – развъдчик на птици или официален представител на конкретното осветление, което използвате за конкретни препоръки, специфични за ситуацията на вашата птица).***

Тъй като естествената слънчева светлина е най-добрият източник на светлина с пълен спектър, ние също препоръчваме да извеждате птицата си навън колкото е възможно повече. Моля, не се колебайте да се консултирате с нас, вашия доверен специалист по птиците за препоръки относно най-безопасния начин да направите това.

Бележка на редакторите: Тази статия първоначално се появява в издание на бюлетина на Parrot Island от 1996 г. Тя съдържа няколко ревизии и е актуализирана през 2001 г. и отново през септември 2007 г. Тя се основава на наблюденията на няколко птичи ветеринари, както и на стотици собственици на птици компаньони, са готови да документират и след това да ни свържат своите наблюдения относно възприеманото влияние на осветлението върху техните птици спътници.
Благодарим на всички, които са и все още допринасят за нашето по-добро разбиране на грижите за тези прекрасни птици!